25 Mart 2014 Salı

zeytinyağlı kuru patlıcan ve biber dolması

merhabalaar..
blogumda birşeyler paylaşmayınca üzülüyorum  artık bugün kaldığım yerden devam edeyim dedim. burası benim severek devam ettirdiğim uğraşlarımdan biri çünkü..
yaklaşık 20 gün önce annemle zeytinyağlı dolma yapmıştık ama paylaşmaya fırsatım olmamıştı..

malzemeler
  • 50çay bardağı pirinç
  • yarım kg soğan
  • 5 tane büyükçe sarımsak
  • yarım lt zeytinyağ hatta az olursa çoğaltabilirsiniz
  • 4 yemek kaşığı biber salçası
  • isteğe göre tuz
  • karabiber
  • tozbiber
  • yeni bahar ( ben bolca koyuyorum çünkü aşırı lezzet veriyor)
    20 tane dolmalık kuru patlıcan
  • 30tane kuru kırmızı  biber
yapılışı
pirinçler yıkanır süzülür.
soğan ve sarımsak  incecik kıyılır zeytinyağda hafif kavrulur salça ,baharatlar ve ardından pirinçler ilave edilir 15 dk kadar pişirilir .
bu sürede patlıcan ve biberler bir tencerece sıcak suda haşlanır.
sonra herbirinin içine 2 tatlı kaşığı koyulup ağızlar yassı bir şekilde tencereye konur.
2 su bardağı tuzlu ve ekşili su yapılır tencereye dökülür dolam taşı ile tencerenin ağzı kapatılır yaklaşık 40-45 dk çok harlı ateşte olmamak şartıyla pişirilir








9 yorum:

  1. ohh mis gibi çok severim canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. zeytinyağlılara bayılırımmmm,yaptıklarınız da enfes olmuştur kesiiiin :)
    ellerinize sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. şahane ama tarifi değiştir bence,çünkü 50 çay bardağı pirinç yazıyoooo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok öyle biz elli cay bardağı koyuyoruz. bol tutuyoruz içini de.

      Sil
  4. Pirinc miktari dogrumu? Gerci biber ve patlican sayisida cok ancak yetmistir?? kuru patlican ve biber bulursam denemek isterim..elinize saglik olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ancak yetişti. bir küçük kase kaldı onuda ben yedim :D

      Sil
  5. cahilliğimi bağışlayın dolam taşı nedir sevgiler..MEFER

    YanıtlaSil